کتاب در قالب دو بخش «مقدمه» و «عناصر ضروری - عناصر ماکرو» در مجموع شامل 10 فصل شامل «مقدمه»، «ازت»، «فسفر»، «پتاسیم»، «کلسیم»، «منیزیم»، «گوگرد»، «بُر»، «کلر» و «مس» است.
دانشمندان بالغ بر 150 سال است كه تغذیه گیاهی را با هدف درك جذب، تجمع، انتقال و نقش عناصر شیمیایی در گیاهان مطالعه میکنند. از این مطالعات، اطلاعات زیادی درباره رشد و ترکیب گیاهان در واکنش به عناصر درون خاک و کوددهی محصولات در خاک و با کشتهای بدون خاک مانند سیستمهای آبکشت بدست آمده است. همچنین شناسايي مجموعهای از عناصر به عنوان "مواد غذایی گیاهی" و "عناصر مفید" از نتايج اين تحقيقات ميباشند.
مواد غذایی گیاهی، عناصر شیمیایی هستند که برای رشد گیاهان ضروری میباشند. برای ضروری بودن یک عنصر، آن عنصر باید برای گیاه در تکمیل چرخه زندگی لازم باشد. باید برای همه گیاهان لازم بوده و هیچ ماده غذایی دیگری نتواند این نیاز را به طور کامل جایگزین نماید. اگر عنصری تمام اين شرايط را نداشته باشد برای مثال فقط مورد نیاز برخی گیاهان باشد و یا رشد برخی گیاهان را افزایش دهد، ممکن است یک عنصر مفید باشد. بیشتر علاقهمندیها و مطالعات در علم تغذیه گیاهی در توسعه و استفاده از تکنیکهای تشخیصی برای ارزیابی وضعیت گیاهان از نظر مواد غذایی گیاه و عناصر مفید پایهگذاری شده است.
آزمون خاک، راه معمول ارزیابی حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاهی است. در ارتباط با رشد، توسعه و عملکرد گیاه، آزمون خاک ظرفیت خاکها را در تأمین مواد غذایی گیاهی نشان میدهد و راه اصلاحی مناسب را پیشنهاد مینماید. تجزیه گیاه در ارتباط با علائم گیاهی و آزمون خاک راه معمول دیگر برای ارزیابی وضعیت تغذیهای گیاهان است.
این کتاب اصول تغذیه گیاهی را از زمان شروع اولين تحقيقات تا دانش کنونی از نیازهای محصولات به برخی عناصر و تأثیرات مفید عناصر دیگر دربر ميگيرد. در بخش مقدمه، نویسندگان مروری بر عناصر غذایی گیاهی و عناصر مفید داشته و معیارهای تشخیصی و روشهاي تحقیقاتی مورد استفاده به وسیله محققان كنوني علاقه مند به تغذيه گياهي را بیان كردهاند.
هر یک از فصول مربوط به مواد غذایی گیاهی با اطلاعات تاريخچه هر ماده غذایی شامل تشخيص (كشف) ضرورت و نيز وظایف آنها در گیاه شروع شده است. هر فصل شامل تشخیص وضعیت تغذیهای گیاهان از طریق ارزیابی ترکیب و ظاهر گیاه خواهد بود. اطلاعات جدولبندی شده به ارتباط دادن وضعیت ظاهری گیاهی و ترکیب گیاهی به نیاز تغذیهای کمک خواهد نمود. بحث نتايج حاصل از آزمونهای خاک برای ارزیابی وضعیت تغذیهای گیاهان در هر فصل فراهم آورده شده است. هر فصل به مبحث کودهایی قابل استفاده برای رفع کمبودهای تغذیهای در گیاهان ختم خواهد شد.
فصول مرتبط با عناصر مفید، تاريخچه ارتباط تأثیرات مفید این عناصر برای رشد و عملکرد محصول را مورد بحث قرار داده و مزایای آنها را در تحریک رشد و متابولیسم گیاهی برای گونههای گیاهی خاص شرح خواهد داد.
این کتاب در نظر دارد به عنوان یک مرجع عملی برای کسانی که نیازمند کسب دانش درباره نیازهایی كه محصولات اصلی جهان به عناصر ضروری و مفید دارند، باشد. همچنین اطلاعاتی را درباره چگونگی ارزیابی و مدیریت وضعیتهای تغذیهای محصولات ارائه خواهد دهد. این کتاب میتواند برای کشاورزان، مروجان کشاورزی، دانشمندان خاک و دانشمندان گیاهی مورد استفاده قرار گیرد.
نخستین چاپ از جلد نخست کتاب «راهنمای تغذیه گیاهی» با شمارگان یکهزار نسخه در 579 صفحه، به بهای 30 هزار تومان از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی به بازار نشر عرضه شده است.
بخش اول: مقدمه / 19
فصل اول: مقدمه / 21
بخش دوم: عناصر ضروری – عناصر ماکرو/43
فصل دوم: ازت / 45
فصل سوم: فسفر / 85
فصل چهارم: پتاسیم / 149
فصل پنجم: کلسیم / 193
فصل ششم: منیزیم / 231
فصل هفتم: گوگرد / 279
فصل هشتم: بر / 353
فصل نهم: کلر / 401
فصل دهم: مس / 421
منابع / 461
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|